Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vigyázzunk egymásra!
  2013-12-15 19:25:59, vasárnap
 
  Naponta jönnek hírek a szabadban, az utcán vagy az otthonukban holtan talált emberekről, akiket a hideg ölt meg.



Beköszöntött az igazi téli hideg, ami ismét ráirányítja a figyelmet a fagyhalálra, pedig nem is lenne szabad, hogy akár egy kihűléses eset is megtörténjen. Ezeknek a halálesetek közös vonása, hogy több odafigyeléssel elkerülhetőek lehetnének.



Veszélyeztetettek



A fagyhalál bizonyos körülmények közt bárkit elérhet - egy-egy téli túrán, síelés közben, autóbalesetben is kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy cselekvésre képtelenül van kitéve a hidegnek, egészen a végzetes kihűlésig. Ugyanakkor nem ez a jellemző: a veszélyeztetettek köre jól meghatározható. Igen könnyen kerülhetnek bajba azok, akiknek a hőérzékelését az alkohol mintegy kikapcsolja, így a veszélytudatuk sem működik, ezért például a hideg ellenére lefekszenek a szabad ég alatt vagy egy fűtetlen helyiségben. Városban a fagy leginkább a hajléktalanokat fenyegeti, akik közterületek zugaiban, parkerdőkben felhúzott kalyibáikban húzzák meg magukat, fűtés nélkül, hiányos, könnyen átnedvesedő ruházatban, egyébként is rossz egészségi állapotban. Vidéken is a legszegényebbeket veszélyezteti leginkább: azokat, akiknek vagy nincs mivel fűteniük, vagy idős koruk, betegségük, fizikai, esetleg mentális korlátozottságuk miatt nem képesek meleg szobáról gondoskodni maguknak.

Általában az extrém hideg a felsoroltakon kívül fokozottan fenyegeti az kisgyermekeket, a szív- és keringési betegségben szenvedőket és az időseket - rájuk ilyenkor a szokottnál jobban kell vigyázni, hogy elkerülhessék a fagyási sérüléseket illetve a kihűlést.



A kihűléshez még csak mínuszok sem kellenek



Súlyos tévedés lenne azt hinni, hogy kihűlés csak extrém alacsony hőmérsékleten fordulhat elő. A fagy miatti szövetroncsolódás bekövetkezhet valóban úgy is, hogy a nagy hidegben lehűlt test sejtjeiben lévő víz jégkristályokká fagy. Többnyire azonban a fagyási sérülés közvetett módon következik be: az okozza, hogy a szervezet a hideg hatására összehúzza a vérereket, hogy csökkentse a hőleadást. Az összeszűkült erek nem tudják megfelelően ellátni vérrel a szöveteket, így azok oxigénhiányosakká válnak, roncsolódnak, elhalnak. Az ilyen fagyási sérülés bekövetkezhet akár már plusz hat Celsius fokos hőmérsékletnél is, különösen, ha a szervezet hőleadását más körülmény (például nedves ruházat vagy erős szél) is növeli. Kiemelten veszélyeztetettek azok, akiknek valami miatt nem megfelelő a vérkeringése, például a kisgyermekek, az idősek, a mozgáskorlátozottak és az érszűkületes betegek.



A kipirult bőrtől a fagyhalálig



Igaz lehet az a népi bölcsesség, hogy a melegben tartott láb az egészség egyik alapja, hiszen először a végtagok hűlnek át. A túl sokat hidegen tartózkodó a kezeit, lábait hidegnek, később merevnek, zsibbadtnak érzi. A bőr sápadttá, vértelenné válik, később érzéketlen lesz. A didergés, vacogás, vagyis az ajkak, kezek remegése azt jelzi, hogy a test hőmérséklete jelentősen lecsökkent. A fagyásnak kitett testrész (a végtagok mellett ez leggyakrabban az orr, a fül, az állcsúcs) nagyon fázik, majd erős fájdalmak jelentkeznek. Ez a fájdalom a tartós hideg hatására később megszűnik, de ez még rosszabb, hiszen annak a jele, hogy az idegek már érzéketlenné váltak a fagyott testrészben. A fagyásnak több fokozata van, aszerint, hogy csak a bőr felszínét vagy a bőr mélyebb rétegeit, esetleg a bőr alatti réteget is érinti, vagy pedig, a legsúlyosabb formában, szó szerint "csontig hatol", a szövetek mélyen az izomban a csontokig elhalnak. A felszíni fagyási sérülés enyhe bőrgyulladással megúszható, néhány nap múlva hámló foltokkal gyógyul. A bőr mélyebb roncsolódása hólyagok, illetve súlyosabb esetben fekélyek kialakulásával jár, ezek igen nagy fájdalmat okoznak és csak hosszú idő alatt gyógyulnak, akkor sem nyom nélkül. Nemcsak a bőr felszíne mutatja később is az elszenvedett szöveti roncsolódást (sötétre "mumifikálódott" foltokkal, fekete, száraz pörkökkel) hanem sok esetben egyéb, idegi, ízületi károsodások is visszamaradnak. Előfordulhat, hogy amputáció is szükségessé válik. A legsúlyosabb fagyás esetén a testrész kemény, márványozott, kék, bíborszínű foltokkal. Ha ezt a folyamatot nem sikerül megállítani és a sérültet időben elsősegélyben részesíteni, akkor bekövetkezik a test teljes kihűlése, a fagyhalál. A testhőmérséklet csökkenésével a mozgás lelassul, a beteg tudata beszűkül, így az érzékei, agya nem riasztja a veszélyérzetét sem. Ha ilyenkor a hidegben elalszik, vagy elveszíti az eszméletét, akkor külső segítség nélkül nincs esélye a túlélésre.



Hogyan segíthet?



Az elsősegély-nyújtó első teendője, hogy megakadályozza a sérült további lehűlését: mielőbb meleg, száraz helyre kell vinni, vagy legalább száraz takarókkal betakarni. A felmelegítésnek fokozatosan kell történnie, ha van rá mód, akkor a legjobb langyosról lassan testmelegségűre melegített fürdővel. A fagyott testrészekben a normális vérkeringés helyreállítása fontos, de csak óvatosan: tévhit például, hogy dörzsöléssel (főleg hóval dörzsöléssel!) jót tehetünk. A fagyás miatt roncsolódott bőr és szövetek ugyanis nagyon sérülékenyek, így az erőteljes dörzsöléssel könnyen még nagyobb bajt okozhat a jó szándékú elsősegély-nyújtó. Súlyosabb fagyás esetén a felengedés és felmelegedés erős fájdalommal is járhat, ezért orvosi segítségre van szükség.



Vigyázzunk egymásra!



A bajba jutott egy idő után már képtelen magán segíteni, így mindent meg kell tenni azért, hogy senki ne kerüljön ilyen helyzetbe. A "vigyázzon magára!" nem üres szó, de legalább ilyen fontos a "vigyázzunk egymásra!" embersége is. A fokozottan veszélyeztetettek, tehát az idősek, a betegek, a fedél nélküliek, a szegények, az alultápláltak, az alkohol- vagy drogfüggők élete múlhat azon, hogy valaki (családtag, szomszéd vagy más, segítő személy) figyel-e rájuk, ránéz-e, rákérdez-e, hogy vannak, befűtöttek-e, van-e meleg takarójuk, ennivalójuk. A jókor nyújtott segítség, kölcsön, tüzelő, meleg tea, jó szó életet menthet, annál is inkább, mert a fagyhalál-esetek egy része az öngyilkossággal rokon: az illető úgy érzi, nem bírja tovább, és a kihűléssel lassuló érzékeivel hamarabb eljuthat abba a lelkiállapotba, amikor már feladja a további harcot és szinte kívánja a halált. Ezért ha valaki olyan emberről tud, akit a kihűlés veszélye fenyeget, vagy a hidegben az utcán alvó embert lát, próbáljon meg segíteni maga, vagy szóljon a rendőrség, a katasztrófavédelem, a hajléktalanellátás vagy a mentőszolgálat illetékeseinek.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: korlátozottságuk, öngyilkossággal, testmelegségűre, testhőmérséklet, hajléktalanokat, bőrgyulladással, jégkristályokká, felmelegítésnek, autóbalesetben, veszélytudatuk, kisgyermekeket, lelkiállapotba, visszamaradnak, mumifikálódott, megakadályozza, helyreállítása, illetékeseinek, mentőszolgálat, kialakulásával, odafigyeléssel, veszélyérzetét, meghatározható, hőmérsékletnél, bekövetkezhet, hőmérsékleten, csökkenésével, elkerülhetőek, elsősegélyben, testrészekben, felsoroltakon, hőérzékelését, leggyakrabban, alultápláltak, veszélyezteti, elkerülhessék, sérülékenyek, utcán vagy, otthonukban holtan, igazi téli, kihűléses eset, halálesetek közös, fagyhalál bizonyos, végzetes kihűlésig, veszélyeztetettek köre, alkohol mintegy, hideg ellenére, fűtetlen helyiségben, fagy leginkább, hajléktalanokat fenyegeti, legszegényebbeket veszélyezteti, extrém hideg, felsoroltakon kívül,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Nem tudhatod  Őrizkednünk kell...  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Németh László tollából  Lóhere  Nem tudhatod  Hiányzik  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Még csak most kezdődik a nap  Egy hatékony szolga  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Julian Brass gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png csokor  Hiányzik  Nagyi telefonál  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A boldog családok mind hasonló...  Lóhere  Makszim Gorkij gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 21  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
utcán vagy, otthonukban holtan, igazi téli, kihűléses eset, halálesetek közös, fagyhalál bizonyos, végzetes kihűlésig, veszélyeztetettek köre, alkohol mintegy, hideg ellenére, fűtetlen helyiségben, fagy leginkább, hajléktalanokat fenyegeti, legszegényebbeket veszélyezteti, extrém hideg, felsoroltakon kívül, szokottnál jobban, fagyási sérüléseket, fagy miatti, nagy hidegben, fagyási sérülés, hideg hatására, összeszűkült erek, ilyen fagyási, szervezet hőleadását, érszűkületes betegek, kipirult bőrtől, melegben tartott, egészség egyik, végtagok hűlnek, test hőmérséklete, fagyásnak kitett, végtagok mellett, tartós hideg, fagyott testrészben, fagyásnak több, legsúlyosabb formában, szövetek mélyen, csontokig elhalnak, felszíni fagyási, elszenvedett szöveti, legsúlyosabb fagyás, testrész kemény, sérültet időben, test teljes, testhőmérséklet csökkenésével, mozgás lelassul, beteg tudata, hidegben elalszik, elsősegély-nyújtó első, sérült további, felmelegítésnek fokozatosan, legjobb langyosról, fagyott testrészekben, normális vérkeringés, fagyás miatt, erőteljes dörzsöléssel, bajba jutott, fokozottan veszélyeztetettek, fedél nélküliek, alkohol- vagy, jókor nyújtott, öngyilkossággal rokon, kihűléssel lassuló, további harcot, kihűlés veszélye, utcán alvó, mentőszolgálat illetékeseinek, korlátozottságuk, öngyilkossággal, testmelegségűre, testhőmérséklet, hajléktalanokat, bőrgyulladással, jégkristályokká, felmelegítésnek, autóbalesetben, veszélytudatuk, kisgyermekeket, lelkiállapotba, visszamaradnak, mumifikálódott, megakadályozza, helyreállítása, illetékeseinek, mentőszolgálat, kialakulásával, odafigyeléssel, veszélyérzetét, meghatározható, hőmérsékletnél, bekövetkezhet, hőmérsékleten, csökkenésével, elkerülhetőek, elsősegélyben, testrészekben, felsoroltakon, hőérzékelését, leggyakrabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1061
  • e Hét: 11170
  • e Hónap: 20353
  • e Év: 73061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.